Koka Saft

2 l
bär
1 sats
strösocker
1 satsvatten

 
Vatten:
Vattenmängden är beroende av vilken typ av bär som används:

3 dl vatten till jordgubbar och hallon
4 dl vatten till körsbär
5 dl vatten till röda vinbär
7 dl vatten till svarta vinbär

Socker:
Tillsätt 5-6 dl socker per liter avrunnen saft.

Rensa och skölj bären. Koka upp vatten i en gryta och lägg i bären. Låt koka på svag värme under lock i ca 10 minuter.

Kläm bären mot grytans kant så att saften pressas ur. Sila bärmassan genom silduk.

Låt den självrinna ca 30 minuter. Skölj ur grytan. Mät saften och häll den i grytan. Rör ner sockret.

Låt saften koka upp och rör så att sockret löser sig. Skumma.

Häll upp saften på väl rengjorda, varma flaskor. Fyll ända upp och sätt på lock eller kork. Låt saften kallna. Förvara den i kylen.


Dryck | |
Upp