Ciabatta (surdeg)

Idag har jag satt igång en surdeg, jag hittade ett recept som låg och "skräpade" och blev genast inspirerad att baka *S* I samma folder som jag hittade receptet läsate jag även att surdegsbakat bröd med hela korn ger en låg och långsam blodsockerhöjning som minskar insulinbehovet, ökar fettförbränningen och minskar risken för diabetes, högt blodtryck och övervikt hos såväl barn som vuxna. Det är ju kanon!

Gör glutenfritt alternativ kan man byta ut rågmjölet mot bovetemjöl när man tillagar surdegskulturen kan även glutenallergiker äta surdegsbakat bröd.

Det är ett recept på Ciabatta på surdeg.

35 g jäst
5 dl vatten
0,5 dl olivolja
725 g vetemjöl special
1 dl surdeg
2 tsk salt.

  1. Blanda 4 dl ljummet vatten och allt utom jästen. Bearbeta i 10 minuter till en deg som släpper bunken.
  2. Ljumma 1 dl vatten och rör ned jästen så att den löser sig.
  3. Blanda samman allt och bearbeta i ytterligare 10 minuter.
  4. Låt vila övertäckt i 10 minuter.
  5. Kavla eller tryck ut degen till plåtstorlek.
  6. Mjöla, lägg degen på plåten och mjöla ytterligare på degen. Täck över med plast och låt jäsa i 2 timmar.
  7. Dela degen i bitar med vass kniv. Vänd försiktigt bitarna så att den mjöligaste sidan kommer uppåt. Placera bitarna på en plåt.
  8. Baka av i 225 grader i 20 minuter.


Tips (Detta tips står i receptet, har dock ej testat om det stämmer!) Du kan också låta degen jäsa i kylskåp över natten innan den delas och bakas av så får brödet ännu bättre konsistens och smak.
Bröd | |
Upp