Mördeg

Mördeg

1 dl socker

200 gr rumsvarmt margarin

4½ - 5 dl vetemjöl
Blanda socker och mjöl i en skål och tillsätt margarinet. Spara gärna någon dl mjöl till det är blandat så att Du vet att degen går ihop utan att spricka. Arbeta ihop allt till en smidig deg och forma till längder som Du sedan låter stå kallt ett tag. Skiva upp i lagom tjocka skivor och grädda i 175 - 200° i ca 8 - 10 minuter. Låt kallna på galler.

Som smaktillsats kan Du använda kakao för att tex göra;

 Schackrutor; Dela degen i två delar och tillsätt 1 msk kakao i den ena och 1 msk vaniljsocker i den andra. Dela varje del i ytterligare två delar och lägg ljus och mörk del bredvid varann och de andra två ovanpå.
 

Du kan också enbart ha vaniljsocker för att göra
Brysselkex; Arbeta in ½ msk vaniljsocker i mördegen och rulla längder i socker och finhackad mandel för att sedan skära dessa i ½ cm tjocka skivor.


Eller korinter för Korintkakor; 100 gr torkade korinter blandas in i mördegen och delas och rullas till små bollar som Du sedan med en gaffel trycker ner ett rutmönster i.

Varför inte ta lite konjak för Konjakskransar; 2 msk konjak i mördegen vid arbetningen. Rulla ut till tunnare längder som snos runt varann och sedan delas för att formas till runda kransar.


En vanlig kavel kan göra underverk; Tillsätt 1 ägg i mördegen och kavla ut den på bakbordet. Ta ut med mått eller små glas olika kakformer som sedan penslas med uppvispat ägg och doppas i socker och/eller mandel för att sedan gräddas.


Eller göra platta kakor genom att rulla mördegen och skiva i ca 1 cm tjocka skivor ocg platta till det och grädda i ugn. När de svalnat så gör man en fyllning ex tryffel och sätter emellan 2 mördegskakor.

Recept och förslag från JoS
Småkakor | |
#1 - - Malin:

tack har sökt detta recept mitt upp i bakningen :)

Upp