Matbröd
Ugn: 200°
50g jäst
50g margarin
5 dl mjölk
Smula ner jästen i en degskål. Smält matfettet och tillsätt mjölken. Låt det bli fingervarmt. Häll spadet över jästen och rör om så att den löser sig.
1/2 dl brödsirap
1 1/2 tsk salt
2 tsk anis och fänkål
1/2 dl Fibrex
Tillsätt sirap, salt, kryddor och Fibrex. Rör om.
ca 12-13 dl lantbrödsmjöl 4 sädeslag
Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt jäsa under duk ca 30 minuter.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt. Dela degen i 2 lika stora bitar. Baka ut till två släta limpor. Lägg dem på bakpappersklädd plåt och låt jäsa under duk ca 30 minuter. Grädda bröden i nedre delen av ugnen ca 40-50 minuter. Det ska låta ihåligt om bröden är färdiggräddade. Låt bröden kallna på galler under bakduk. Går att frysa.