J, det är bröllopstider.... Vett o etiketternas tid! Men hur många är det som kan föra sig vid en högtidligare tillställning????

Här får Ni lite tips o råd /hjälp! *S*

Folket

Välkomsdrink
serveras medans gästerna samlas!

Hedersgäster
är värdens bordsdam och värdinnans kavaljer. Värden har den finaste kvinnliga gästen till bordet. Finast i etikettsammanhang är den äldsta eller som undantag, om chefen är bjuden och är kvinna så kan hon vara "finast", eller om man har en utländsk gäst på besök så kan hon hedras med att ha värden till bordet.
Samma sak gäller för manliga gäster. Alltså har äldste manlige gäst, eller den man som har högst rang värdinnan till bordet och sitter på hennes vänstra sida.

Damen till höger och kavaljeren till vänster.
Helst ska ingen sitta med ryggen mot någon annan gäst. Gifta par placeras inte tillsammans. Är gästerna av samma kön sker placeringen parvis med den äldre till höger och den yngre till vänster. Första dansen ger kavaljeren sin bordsdam sen är det fritt fram att dansa med vem som helst

Välkomsttal av värden
när alla satt sig och tagit första tuggan av förrätten hälsar värden alla välkomna. Här kommer också första skålen.

Tacktal av värdinnans kavaljer
Under desserten innan det blivit tomt i glasen så är det dags för värdinnans kavaljer att hålla ett tacktal. Det sker när värdinnan lägger sin servett på bordet som signal att nu är det dags. Talet är för värdparet från honom och övriga gäster, och gärna lite småroligt. Det ska handla om det trevliga värdparet, den goda maten och varför inte, den trevliga dukningen osv. Sen kommer slutskålen. Skulle värden vara utan värdinna så är det hans bordsdam eller hennes make som håller tacktalet. Det är etikettsbrott att äta under ett tal.
Att tacka för maten gör alla oavsett om någon gjort det vid middagen. Alla gäster tackar värdinnan direkt efter middagen. Helst ska värdinnan ställa sig så att alla passerar förbi henne på väg från bordet för då är det enkelt för gästerna att tacka för middagen.


Dukningen

Knivar till höger och gafflar till vänster.
Knivarna läggs med eggen inåt och placeras i den ordning de ska användas. Man ska börja med de yttersta och äta sig innåt. Man bör inte lägga fram fler än tre gafflar eller två knivar vid sidan av tallriken. Behövs fler tas de fram när de ska användas. Ovanför tallrikarna läggs efterrättsbesticken, gafflar med skaften åt vänster, knivar och skedar med skaften åt höger.

Glas placeras ovanför tallriken
med det glas man ska börja dricka ur till höger osv åt vänster. Alltså man börjar med det glas som står längst till höger och dricker sig innåt mot vänster. Undantag för vattenglas som alltid står längst till höger.

Bröd
kan man lägga på en extra assiett eller sticka in i servetten.

Extra assiett till bröd eller sallad
ställs till vänster om tallriken ovanför servetten och eventuell sköljkopp till höger om knivarna.

Servetter o placeringskort


Brutna servetter kan stå på tallriken och obrutna läggs på bordet på vänster sida. Placeringskort läggs vid eller på ett av glasen.

Ljus, blommor och övriga dekorationer får inte vara så höga att gästerna inte ser varandra.

Avec
Kaffe avec serveras helst inte vid marbordet utan i annat rum, eller efter omdukning. Skåla aldrig med avec!

Bordsvett

Börja äta
Man ska inte börja äta före värdinnan. Brödet får man däremot äta av innan men inte genom att bita i brödet utan bryta en munsbit åt gången. Det är även tillåtet att dricka av bordsvattnet innan middagen börjat.

Servetten
läggs i knät så fort man satt sig ner och ligger där under hela middagen. När man tillfälligt går från bordet så läggs servetten på stolen och först när middagen är över lägger man upp servetten på bordet. Vik inte ihop en använd servett i sina pressveck så den ser oanvänd ut utan lägg upp den som den är.

Att skåla
Efter värdens välkomsskål är det fritt för alla som vill skålar med varandra. De som skålar med varandra ser varandra i ögonen, höjer sina glas, dricker en klunk och ser varandra i ögonen igen, innan glasen ställs tillbaka på bordet.

Röka
går bra om det finns askkopp framme men först efter desserten eller kaffet och BARA om bordsgästerna tillåter.

Hjälpa till
När man är på middag hos andra bör man inte hjälpa till och duka av oombedd. Fråga värdfolket först.

Mobiltelefon
Har jag tackat ja till middag så har jag valt att umgås med människor, inte med Ericsson, Nokia eller Motorola. Mobilen kan jag tala i när jag är själv. Det finns ett undantag och då ska man säga till i förväg att "jag väntar ett viktigt samtal som jag måste ta så ursäkta men jag har mobilen på". När man väl tagit emot samtalet slås mobilen av.

Mat och dryck

Fisk
Det vanliga är vitt vin till fisk. Ju råare skaldjur ju torrare vin. Räkor har så pass kraftig smak att de kräver inget dyrt vin men till ostron passar champagne bäst.

Fågel.
Ju kraftigare maträtt desto kraftigare vin. Kyckling och kalkon serveras lämpligen tillsammans med ett lätt rött vin eller ett rosévin. Till vilda fåglar som fasan eller tjäder serverar man däremot ett kraftigare vin t ex röd bourgogne.

Kött
här gäller vanligtvis rött vin. Lätta viner till lätta rätter av kalv, lamm, kyckling och tyngre viner till nöt och älg.

Ost
serveras med rödvin eller portvin.

Desserten
Ju sötare dessert ju sötare vin, ett sött mousserande vin, portvin eller söt sherry.


Servering

Damen till höger om värden, serveras först,
sen damen till vänster om värden och värden själv får vänta till sist.

Fatservering från vänster
När man serverar från fat så gästen själv tar, så görs det på vänster sida, även när man serverar en fylld sopptallrik så sker det från vänster sida. Andra fyllda tallrikar ställs fram från höger sida.

Tallrikar in och ut
Tomma tallrikar ställs fram från vänster sida och dukas av från höger.

Drycker från höger
Alla drycker serveras från höger sida.

Är man många vid bordet kan man börja äta innan alla fått sin mat men är man färre än 8-10 st så inväntar man varandra, om inte värdparet säger annat.

Det största etikettsbrottet är att anmärka på fel. Om någon slår ut sitt vinglas är det väldigt vanligt att de flesta börjar oja sig och fråga hur gick det osv. Här kommer salt och här får du 4 servetter att stoppa under duken osv Istället ska du låtsas som om ingenting. Den som spillt skäms nog mycket utan att behöva få all uppmärksamhet för det.

Lika om du gör bort dig så börja inte att bortförklara och prata strunt. Det gör saken värre. Konstatera istället faktum och red ut saken snabbt och diskret.

Klädsel

Kavaj - klänning eller dress
Kavaj är det enklaste av festplaggen och bärs när man vill vara lite finare än vardags utan att klä upp sig för mycket. Men se upp: "Klädsel kavaj" på ett inbjudningskort kan betyda mörk kostym, inte "bara" kavaj.

Kostym - klänning eller dress
Kostym är det vanligaste festplagget för killar. Till kostym bärs en vit skjorta och slips. Mörk kostym betyder i praktiken oftast mörkblå. Svart kostym används i regel bara vid begravningar.

Smoking - urringat axelbart
är mittemellan kostym och frack. Till smoking bärs fluga, antingen svart eller i någon färg Den som vill kan ha en maggördel i samma färg som flugan, samt svarta strumpor. Gördel och fluga finns i bl a lila, rosa och andra glada färger. Man bär inte livrem till smoking. Kvinnorna har elegant klänning i valfri färg till smoking, gärna urringad och axelbar. Lång klänning om man vill till dans och stor smokingfest, eller kort till något mindre smokingmiddagar. Inga handskar.

Frack - Lång klänning
Frack är det högtidligaste festplagget och bärs vid tillställningar som kungamiddagar och baler (som man ju så ofta blir bjuden till.) Till fracken bärs frackskjorta, vit väst, vit fluga och lackskor. Svart väst till frack är det bara t ex hovmästare som använder, dvs svart till arbetet och vit till fest. Till frack liksom till smoking används manschettknappar. Gäller frack för männen så gäller lång klänning för damerna. Gärna med ett par vita långa handskar till.

Jackett - finklänning
Jackett är inte så vanligt. Den brukar bara användas på förmiddagarna. Jag har sett jackett på en brudgum en gång. Kavajen kombineras med grå väst, grå hatt, randiga byxor och slips. Damen bär finklänning som inte är en aftonklänning, handskar, cocktailhatt, liten fin handväska och eleganta skor.

Högtidsdräkt
Står det högtidsdräkt på inbjudan kan Du ha frack, uniform eller folkdräkt.

Casual friday
har införts på några svenska företag och kommer från utlandet. Det innebär ledig fredagsklädsel, lite bättre än arbetskläder förstås.

Bröllop

Endast bruden får ha vit klänning (och svart klänning passar bättre på begravning.) Att bära rött till bröllop anses ofint och uppmärksamhetskrävande. Det kan även anses som en signal att den som bär rött har haft ett förhållande med bruden eller brudgummen.

Vid sorg

Ring eller skriv några rader till den som har sorg. Vill du vara formell så kan du skriva något liknande, vi har nåtts av dödsbudet och deltar i sorgen efter ??
Vi har tänt ett ljus för ?...och sänder en varm tanke till dig men skriv ALDRIG, jag vet hur det känns. Sorg är väldigt personlig och kan inte jämföras med andras sorg.

1 kommentarer

Johan

02 Jan 2008 19:29

Hej, intressant och till större delen känt men.. vad gäller med varma tallrikar?

Många bekanta serverar god och vällagad mat på kalla tallrikar!?
Jag har börjat fråga och det visar sig att t.o.m folk som anser sig ha stil, knappt känner till begreppet..

Brist i uppfostran?!

Kommentera

Publiceras ej