Rabarberpaj med Marängtäcke
Koka rabarbern någon minut för att ta bort det mesta av syran och göra rabarbern mjukare.
2 dl strösocker
1 ½ msk potatismjöl
Rör ned socker och potatismjöl.
Till mördegen
175 g smör
4 dl vetemjöl
¾ dl strösocker
1 äggula
2 msk vatten
Gör mördegen genom att finfördela smöret i mjölet med fingertopparna och sedan röra i äggulan, sockret och vattnet. Låt degen vila svalt en timme.
Pensling: 1 äggula
Maräng:
2 stora äggvitor (3 små)
1 ½ dl florsocker
Vispa äggvitorna till hårt skum, rör ned florsockret och vispa i några minuter till.
Kavla ut degen och klä en ugnssäker form, ca 24 cm i diameter, med degen. Pensla med äggula. Fördela rabarbern i pajen och grädda i 15 minuter i 225°.Klicka ut marängmassan över rabarbern och sänk värmen till 150° Grädda ytterligare 10 minuter tills marängen fått färg.