Jordgubbstårtor

TÅRTA 1


Botten:                                                                                       
200 g mandelmassa
75 g smör
2 ägg
1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Garnering:
ca 2 dl vaniljkesella
250?500 g jordgubbar eller andra bär
1?2 kiwi
ev. 1/2 dl ljus gelé, t ex röda vinbär eller rönnbär

Sätt ugnen på 175 grader.

Smörj och bröa en rund bakform, cirka 24 cm i diameter.

Riv mandelmassan. Blanda den med rumstempererat smör. Rör smeten så den blir porös, använd förslagsvis elvispen på låg hastighet.

Dela äggen i gulor och vitor. Vispa i äggulorna en i taget i smeten. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör i.

Vispa äggvitorna till hårt skum med ren, fettfri visp och vänd ner i smeten. Bred ut den i formen.

Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen i 25?30 minuter. Låt den svalna en stund i formen innan den stjälps upp och får kallna, täckt med formen.

Bred ut vaniljkesella över tårtbottnen.

Dekorera tårtan med jordgubbar och lägg kiwi runt kanten. Smält geléet i en kastrull på låg värme och pensla över bär och frukt.



TÅRTA 2
    (Lättgjord sommartårta som kan förberedas och förvaras i frysen.)
 
12-15 digestivekex
50 g Svenskt Smör
5 dl Kesella med vaniljsmak
3 dl Vispgrädde
2 dl jordgubbssylt
färska jordgubbar

Krossa kexen och blanda med smält smör. Packa kaksmulorna i botten på en pajform med löstagbar botten och höga kanter. Bred ut kesellan över kaksmulorna. Vispa grädden. Värm sylten tills den smälter. Blanda hälften av grädden med 1 dl avsvalnad sylt. Bred detta över kesellan. Ställ gärna kallt en stund. Bred sedan på resten av grädden och avsluta med sylten. Låt alltsammans stelna i kyl eller frysa ordentligt. Är tårtan fryst är det lätt att skära snygga skivor som "smälter" direkt på tallriken till lagom ättemperatur. Dekorera med jordgubbar vid servering samt gärna lite citronmeliss.

image79
Tårtor/kakor | | En kommentar |
Upp