Wienerbröd

300 Gr margarin- Låt margarinet bli rumstempererat och skär upp det i ca 9 skivor.

50 Gr jäst - Smula ner i en bunke!
2,5 Dl kall mjölk - Häll över jästen & rör om tills den är upplöst!

1 ägg
0,5 Tsk salt
2 Msk socker
ca 8 Dl vetemjöl

Rör ner ägg, salt, socker och det mesta av mjölet och arbeta samman degen snabbt och låt den ligga 10 minuter i kylskåpet!

Kavla ut degen på ett lätt mjölat bord så att den blir ca 30x40 cm, lägg margarinskivorna på halva "degplattan", vik upp kanterna över margarinet och vik sedan över den fria deghalvan så att den täcker över margarinhalvan. Nyp samman kanterna!

Mjöla bordet så att degen inte fastnar, så är det dags att kavla ut degen (FÖRSIKTIGT, DEN FÅR INTE SPRICKA!) ca 1-1,5 cm tjock och göra ett s.k TRESLAG, dvs. vik degn i 3 delar.

Kavla ut degen försiktigt likadant och gör ett FYRSLAG, dvs. vik degen i 4 delar.

Låt ligga i kylskåpet ca 10-15 minuter.

Ta ut och kavla försiktigt ut degen och gör ett TRESLAG.

OBS! OBS! OBS!
Tänk på att alltid ha "den stängda delen" / "öppningen" ner mot den som kavlar! Degen ska alltså alltid vridas innan nästa kavling!

När sista slaget är gjort delar man den mitt itu och låter de ligga i kylskåpet ca 10 minuter och när man bakar ut den ena halvan kan den andra ligga kvar i kylskåpet.

Kavlar du för hårt & länge en wienerdeg så blir det ofta platta och hårda bröd.

Då är det  bara att baka ut till 8;or, pensla med ett ägg och fylla med vaniljkräm *S*

MUMS!
Bakat och Klart! | |
#1 - - ninna81:

Åh, vad gott! Massa goda recept!!! Är det svårt att baka winerbröd själv?

#2 - - Millan:

Ja, de första gångerna kan det nog vara lättare om man har med sig någon som gjort det tidigare men ändå, nej SÅ svårt är det inte. Det kanske är svårt med dessa "slag" men ofta finns det bilder på hur man ska vika i olika kokböcker/bakböcker *S* kanske borde lägga in en "slag/vik" skola med bilder *S* Det är dessa slag som sedan gör wienerbrödet så "skivit" och knastrigt och gott *S*

Upp