Johannas Marängtårta
Japp, detta ska jag baka till helgen ;)
Sockerkaksbotten:
3 äggulor,
1 1/2 dl socker,
1 msk vaniljsocker,
50 g smör,
3/4 dl mjölk,
2 1/2 dl vetemjöl,
2 tsk bakpulver
Maräng: 3 äggvitor,
1 1/2 dl socker,
200 g hackade nötter
Fyllning: 3 dl vispgrädde,
1/2 ? 1 liter valfria bär
Sätt ugnen på 175 grader. Klä en långpanna med bakplåtspapper. Vispa äggulor, socker och vaniljsocker pösigt i en bunke. Smält smör och häll i mjölken. Rör samman alltihop. Rör ihop bakpulver och mjöl. Sikta ner i bunken. Rör ihop till en smet. Bred ut den i långpannan.
Vispa äggvitorna till hårt skum och häll försiktigt ner sockret. Bred marängen över kakan och strö över nötterna. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 20-25 min.
Låt kallna på galler. Skär kakan så du får två lager.
Lägg på vispad grädde och bär såväl mellan bottnarna som uppepå.
Täck inte hela tårtan, låt botten synas.
Tips! Byt ut nötter mot flagade mandelspån
källa; Aftonbladet
Sockerkaksbotten:
3 äggulor,
1 1/2 dl socker,
1 msk vaniljsocker,
50 g smör,
3/4 dl mjölk,
2 1/2 dl vetemjöl,
2 tsk bakpulver
Maräng: 3 äggvitor,
1 1/2 dl socker,
200 g hackade nötter
Fyllning: 3 dl vispgrädde,
1/2 ? 1 liter valfria bär
Sätt ugnen på 175 grader. Klä en långpanna med bakplåtspapper. Vispa äggulor, socker och vaniljsocker pösigt i en bunke. Smält smör och häll i mjölken. Rör samman alltihop. Rör ihop bakpulver och mjöl. Sikta ner i bunken. Rör ihop till en smet. Bred ut den i långpannan.
Vispa äggvitorna till hårt skum och häll försiktigt ner sockret. Bred marängen över kakan och strö över nötterna. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 20-25 min.
Låt kallna på galler. Skär kakan så du får två lager.
Lägg på vispad grädde och bär såväl mellan bottnarna som uppepå.
Täck inte hela tårtan, låt botten synas.
Tips! Byt ut nötter mot flagade mandelspån
källa; Aftonbladet