Äppelgömmor

3 1/2 dl vetemjöl
1 msk strösocker
1 krm salt
60 g kallt smör
25 g jäst
1 dl kall mjölk

Fyllning:
25 g mandelmassa
3/4 dl äppelmos
1/2 tsk kanel

Pensling och garnering:
1 ägg
florsocker

Ställ ut pappersformar på en plåt. Blanda mjöl, socker och salt i en bunke. Lägg i smöret skuret i tunna skivor och finfördela det med en gaffel. Dela jästen i mindre bitar och rör ut den i mjölken. Rör ner mjölken i mjölblandningen. Arbeta snabbt ihop till en deg. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och forma en rulle, ca 24 cm lång. Skär rullen i 2 cm tjocka skivor och lägg dem i pappersformarna. Grovriv mandelmassan. Blanda den med äppelmos och kanel. Tryck ner lite fyllning med hjälp av två teskedar mitt i varje äppelgömma. Jäs under bakduk 1?1 1/2 tim. Sätt ugnen på 225°. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8?10 min. Låt svalna under bakduk. Pudra över florsocker vid servering. Tips! Hallongömmor. Byt ut äppelmos och kanel mot hallonsylt av fast sort och 1/2 tsk stött kardemumma.
 
image73


Bakat och Klart! | |
Upp