Bagels
50 gr torrjäst
2,5 dl vatten
Lös jästen i vattnet!
3 msk olja
1 tsk bordssalt
2 ägg
Rör ner i degvätskan!
650 gr vetemjöl
Häll ner försiktigt under knådning och knåda tills degen är slät och släpper från degskålen!
Låt jäsa ca 30 min i rumstemperatur!
Knåda degen och dela den i 16 bitar, rulla ut dessa till "korvar" ca 20 cm. Låt de vara lite tunnare i ändarna och lite tjockare i mitten. Fukta ena kanten litegrann och forma "korvarna" till ringar.
Värm upp vatten i en kastrull och lägg i brödet (ca 2 st åt gången) och låt dessa koka i 1-2 minuter. Ta upp dessa och låt de rinna av på galler eller hushållspapper. Sätt bröden på plåt med bakplåtspapper och pensla med ägggula och strö över frön om så önskas.
Grädda i 220 grader mitt i ugnen ca 15 minuter.
Pensling; 1 äggula
Garnering; Sesamfrö (valfritt)