Dajm-Brownies


  • 150 gr mörk choklad
  • 100 gr smör
  • 1 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 1 dl Kesella citrus
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 dl rostade hackade nötter
    (hassel-, valnöt- eller pekannötter)
  • 2-3 finhackade Daim

Smält choklad och smör i en tjockbottnad kastrull på svag värme. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Vänd ner den smälta chokladen och kesellan i äggblandningen.

Blanda mjöl och bakpulver med nötterna och rör ner i chokladsmeten. Häll smeten i smord form ca 24 cm i diameter (eller i långpanna med bakplåtspapper vid dubbel sats). Strö daimhacket ovanpå.

Grädda kakan i ca 200 grader ca 10 minuter. Den ska kännas lite kladdig. Låt stå kallt, gärna över natten.

Skär i rutor. Servera gärna med en klick Kesella citrus och dekorera med lite rivet apelsinskal.

Tårtor/kakor | | Kommentera |

Citronkaka



Gör gärna den här kakan en dag innan den ska ätas. Fyllningen behöver tid att stelna.



Botten
  • 2½ dl vetemjöl
  • ½ dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 150 gr rumsvarmt smör (eller margarin)

Citronkräm
  • 3 ägg
  • 2 dl socker
  • ½ dl vetemjöl
  • 1 citron
  • florsocker att sikta över kakan

Arbeta ihop en deg av mjöl, socker, vaniljsocker och smör. Platta ur degen i botten av en form med löstagbar kant. Förgrädda i 200 grader ca 15 minuter.

Vispa under tiden ihop ägg med socker till en pösig smet. Tillsätt vetemöl, citronsaft och rivet citronskal.

Häll citronkrämen i det förgräddade pajskalet och grädda i ytterligare ca 10 minuter. Obs! Fyllningen är fortfarande lös när man tar ut kakan ur ugnen. Pudra florsocker över den nygräddade kakan och låt den sedan kallna och vila, gärna till nästa dag. Ta försiktigt kakan ur formen och pudra eventuellt över mer florsocker.

Servera med en klick grädde.

Tårtor/kakor | | Kommentera |

Bagels

6 dl Vetemjöl
3 tsk Bakpulver
Blanda mjöl och bakpulver i en skål.

1 tsk Salt
2 dl Mjölk
1 Ägg

Till kokningen
Vatten 2 tsk salt per liter vatten 

Blanda ner de övriga ingredienserna och arbeta hastigt samman till en deg som ska vara så fast att den kan arbetas på bakbordet. Dela degen i bitar. Rulla ut varje bit till en fingertjock längd, som formas till en ring och trycks ihop i ändarna. Koka upp vatten i en kastrull och tillsätt 2 tsk salt per liter vatten. Lägg i ringarna, ett par åt gången, och koka i 2 minuter. Ringarna pöser upp och flyter upp till ytan. Ta upp dem med hålslev. Lägg ringarna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda dem i ugnen i 250° tills de har fått lagom färg och känns genomgräddade, ca 10 minuter.

Gott med cream cheese, mmmmm.....
Upp