Munkar

Detta recept ska jag testa nästa gång, har du ett smarrigare så skriv gärna ner receptet i en kommentar =)

2.5 deciliter mjölk
25 gram smör
25 gram jäst
1/2 deciliter socker
1 tesked vaniljsocker
1 kryddmått salt
5 deciliter vetemjöl cirka

Smält smöret och häll på mjölken och värm till 37 grader.
Smula ner jästen i matberedaren, monterad med knådblad eller knivarna.
Häll över mjölken och kör maskinen så att jästen löser upp sig.
Tillsätt salt, socker och vaniljsocker.
Blanda ner så mycket vetemjöl att du får en mjuk men inte kladdig deg.
Lägg över degen på bakbordet, täck med handduk och låt jäsa i 30-40 minuter.

Knåda degen lätt på bakbordet rulla ut en längd och dela i  jämnstora 12 bitar.
Rulla bitarna till runda bollar.
Låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter.

Värm under tiden oljan i fritösen. Om du inte har fritös ta en tjockbottnad kastrull med lock att fritera i. Du kan använda friteringsolja eller kokosfett att fritera i, de ska bli 180 grader innan fritering sker....
Lägg ner 2-3 bullar i taget och fritera i cirka 1 minut per sida. De ska bli gyllenbruna runt om.
Tag upp bullarna och rulla dem i strösocker och låt dem svalna litet innan du försiktigt trycker i vaniljkrämen med en sprits.

Du kan fylla bullarna med sylt eller äppelmos istället. Denna bör då läggas i bullarna innan friteringen.

Bakat och Klart! | | Kommentera |

Toblerone Cheesecake




400 gram Maryland Cookies (Choklad)
125 gram smör (smält)
Krossa kexen i ex matberedaren och blanda i smält smör. tryck ut blandningen i en form med löstagbar kant, grädda i 175 grader ca 8 min, låt svalna.

Smält 200 gr Toblerone i vattenbad (går förmodligen att välja vilken choklad man tycker bäst om :P)

Rör ihop;

2,5 dl kesella
400 gr philadelphiaost
1 dl strösocker
3 ägg (ett i sänder)
Häll i den smälta chokladen och rör om.

Smeten häller du i formen, grädda 125 grader i 40 min, låt sedan kallna och stå i kyl ca 5 tim före servering (skulle tro att de går bra med fler timmar :P) Strö över riven toblerone/choklad och dekorera med bär =)
Tårtor/kakor | | Kommentera |

Ersätt bikarbonat....

Bikarbonat är ett jäsmedel som ger lite sprödare konsistens än andra jäsmedel som t.ex. hjorthornssalt.

På grund av bikarbonatens kemiska egenskaper fungerar den bäst i bakverk där något syrligt ingår, t.ex. filmjölk eller citronsaft.

I vanligt bakpulver är det bikarbonat som är huvudingrediensen. Bikarbonat kan ersättas med bakpulver men ta då lite större mängd bakpulver än angiven mängd bikarbonat (eftersom bakpulver är utblandad bikarbonat).

Bikarbonat är ett vitt pulver som ser ut ungefär som salt. I små mängder är bikarbonat bra för matsmältningen.

I Sverige är bikarbonat ett godkänt tillsatsämne och har beteckningen E500.

 Om du byter ut mot bakpulver ta då lite större mängd bakpulver efterom bakpulvret är utblandat med andra ämnen. Ta 1,5 - 2 gånger mer bakpulver än bikarbonat. Hjorthornssalt ger inte riktigt samma sprödhet som bikarbonat. Eller tvärtom; Tag halva mängden bikarbonat jämfört med bakpulver.

  • 1 tsk bikarbonat = 2 tsk bakpulver
    1 tsk hjorthornssalt = 2 tsk bakpulver


Hjorthornssalt ger INTE lika spröd konsistens som ex bikarbonat!
Upp