Bra måttomvandlings-sida!

MÅTTOMVANDLING

Här är en sida som är kanon, lätt att omvandla gram till kilo *S* amerikanska o brittiska mått kan man omvandla till våra svenska mått m.m.

Tips & Trix | | En kommentar |

semla


semla

ca 15 bullar


100 gram margarin
3 dl mjölk
75 g jäst
0,5 tsk salt
1 dl socker
1 ägg
0,5 tsk hjorthornssalt (eller samma mängd BAKPULVER)
9-10 dl vetemjöl


Sätt ugnen på 225 grader. Smält margarinet och tillsätt mjölken. Smula ner jästen i degbunken och häll över mjölk-&margarinblandningen. Blanda!
 Blanda sedan i övriga ingredienser. Arbeta ihop till en slät deg.
Låt degen jäsa 10 minuter i degbunken.
 Knåda degen lite på mjölat bakbord. Dela den i ca 15 bitar.
 Rulla varje bit till en rund boll och lägg på en plåt. Låt jäsa under bakduk i 25-30 minuter.
Grädda i 5-10 minuter tills de får fin färg. Låt kallna.
Skär toppen på bullarna till små lock. Gröp ur bullarna och blanda det med mandelmassa och
rör sedan massan med lite mjölk eller grädde, så att konsistensen blir mjukare. Lägg det sedan i de urgröpta bullarna, med vispad grädde på och sen locket ovanpå.
Pudra lite florsocker över och du har en god semla.
Bakat och Klart! | | 5 kommentarer |

Croissanter

5 dl vetemjöl special
1/2 paket  jäst
1 tsk salt
1,5 dl kall mjölk
1 ägg
100 g smält smör

Blanda ut jästen i den kalla mjölken, tillsätt saltet och ägget. Häll i mjölet och arbeta till en geggig deg.
Låt degen vila i 30 min.

Upprepa följande 5 - 10 gånger: kavla ut tunt, pensla på det smälta smöret, ställ i kylen i 2 min, ta ut och vik ihop dubbelt.
Sista gången kavlar man ut och skär kvadrater med ung. 15 cm sida och delar diagonalt. Rulla ihop trianglarna(diagonalerna) till criossanter. 
Låt jäsa på en plåt, ev. i kylskåpet över natten.
Grädda 5 - 10 min i 225°.

croissanter
Upp