Biscotti (Italienska skorpor)




3 ägg
3 äggulor
4 dl strösocker
½ tsk salt
1 tsk bakpulver
2 tsk stött anis
1 tsk vaniljsocker
8 ½ dl vetemjöl (510 g)
rivet skal av 1 citron, 1 lime och 1 apelsin
200 g hackad mandel och pistagenötter

Italienska hårda skorpor, mycket gott till kaffe eller vin santo.

Sätt ugnen på 170 grader. Vispa upp ägg, äggulor och socker pösigt (det ska bli vitt).

Blanda ihop salt, bakpulver, vaniljsocker, vetemjöl och anis. Blanda ner det i äggsmeten tillsammans med citronskal, hackad mandel och pistagenötter.

Baka ut degen i 3 längder. Degen ska vara lite kladdig.

Grädda i mitten av ugnen 20-25 minuter. Skiva limporna på snedden när de är varma. Låt skorporna eftertorka 30 minuter i 150 grader (de ska kännas torra). Förvaras torrt!

image100

Ett tips här från MAMMA MAT; Lägg torkad lavendel på skorporna!  Det ska jag verkligen testa!!! Tack för tipset!
Småkakor | | 4 kommentarer |

Yoghurtkaka med citron

 

125 gr socker

3,25 dl socker

2 äggvitorna

2,5 dl naturell yoghurt

6 msk pressad citronskal

1 msk citronskal

0,6 l vetemjöl

1 tsk bakpulver

0,5 tsk bikarbonat

1,25 dl vatten

strimlat citronskal


 

Lägg smör och 2.5 dl socker i en skål och vispa pösigt. Tillsätt lätt vispade ägg och vispa väl.
Rör ner yoghurt, 3 msk pressad citron, citronskal, mjöl, bakpulver och bikarbonat och blanda. Skeda upp fyllningen i en smord 23 cm kakform och grädda i 175 grader ca 45 minuter eller tills kakan är färdiggräddad (använd provsticka).

Gör i ordning sockerlagen genom att lägga 0.75 dl socker, vatten, 3 msk pressad citron och citronskal i en kastrull. Koka under omrörning på svag värme tills sockret smält.
Låt sockerlagen sjuda 5 minuter och häll den sedan genast över den varma kakan i formen. Låt kakan stå 5 minuter och servera med klick yoghurt.

Bakat och Klart! | | 2 kommentarer |

Änglakaka

 
image99


2,5 dl vetemjöl

3,75 dl socker

12 st äggvitorna

0,5 tsk hjorthornssalt

2 tsk rivet citronskal

0,5 tsk vaniljessens

bär

 

Sikta mjölet och hälften av sockret i en skål och ställ åt sidan. Vispa äggvitorna och hjorthornssalt eller vinsten tills mjuka toppar bildas. Tillsätt gradvis resten av sockret till äggvitorna och vispa äggsmeten tjock och blank.

Vänd ner citronskal, vanilj och mjöl i äggsmeten. Häll blandningen i en kakform om ca 23 cm som du inte smörjer och grädda i 200 grader ca 30 minuter tills kakan är genomgräddad (använd provsticka).

Placera formen upp och ner och låt kakan svalna. Lossa försiktigt kakan ur formen med en kniv. Servera med blandade bär.

receptet är hämtat ur boken "De moderna köket"

Upp