Jordgubbstårtor

TÅRTA 1


Botten:                                                                                       
200 g mandelmassa
75 g smör
2 ägg
1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Garnering:
ca 2 dl vaniljkesella
250?500 g jordgubbar eller andra bär
1?2 kiwi
ev. 1/2 dl ljus gelé, t ex röda vinbär eller rönnbär

Sätt ugnen på 175 grader.

Smörj och bröa en rund bakform, cirka 24 cm i diameter.

Riv mandelmassan. Blanda den med rumstempererat smör. Rör smeten så den blir porös, använd förslagsvis elvispen på låg hastighet.

Dela äggen i gulor och vitor. Vispa i äggulorna en i taget i smeten. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör i.

Vispa äggvitorna till hårt skum med ren, fettfri visp och vänd ner i smeten. Bred ut den i formen.

Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen i 25?30 minuter. Låt den svalna en stund i formen innan den stjälps upp och får kallna, täckt med formen.

Bred ut vaniljkesella över tårtbottnen.

Dekorera tårtan med jordgubbar och lägg kiwi runt kanten. Smält geléet i en kastrull på låg värme och pensla över bär och frukt.



TÅRTA 2
    (Lättgjord sommartårta som kan förberedas och förvaras i frysen.)
 
12-15 digestivekex
50 g Svenskt Smör
5 dl Kesella med vaniljsmak
3 dl Vispgrädde
2 dl jordgubbssylt
färska jordgubbar

Krossa kexen och blanda med smält smör. Packa kaksmulorna i botten på en pajform med löstagbar botten och höga kanter. Bred ut kesellan över kaksmulorna. Vispa grädden. Värm sylten tills den smälter. Blanda hälften av grädden med 1 dl avsvalnad sylt. Bred detta över kesellan. Ställ gärna kallt en stund. Bred sedan på resten av grädden och avsluta med sylten. Låt alltsammans stelna i kyl eller frysa ordentligt. Är tårtan fryst är det lätt att skära snygga skivor som "smälter" direkt på tallriken till lagom ättemperatur. Dekorera med jordgubbar vid servering samt gärna lite citronmeliss.

image79
Tårtor/kakor | | En kommentar |

Grahamsbullar med Fil


ca 40 st

100 g jäst
50 g smör
1 liter filmjölk
2 tsk salt
ca 1,5 l grahamsmjöl
ca 0,5 l vetemjöl



Smula sönder jästen direkt i degbunken. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt filmjölken och låt blandningen bli fingervarm ca 37 grader. Häll den ljumma mjölkblandningen över jästen och rör om så den löser sig. Tillsätt salt, grahamsmjöl och största delen av vetemjölet. Arbeta ihop allt till en deg. Arbeta degen smidig och låt den sedan jäsa övertäckt i ca 30 min. Arbeta ihop degen i degbunken. Tillsätt ev. lite mer vetemjöl. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela degen i 4 delar. Rulla dem till längder och dela varje längd i 10 delar. Baka ut dem till runda bullar och lägg på smorda plåtar. Låt dem jäsa till nästan dubbel storlek, ca 30 min. Grädda i ugn vid 225 grader ca 12 min. Låt bullarna kallna på galler under bakduk.
Bröd | | Kommentera |

Danskt Rågbröd


2 st
Ugn 200°

25 g jäst
2 msk salt
2 msk honung
2 dl filmjölk eller naturell yoghurt
1 l ljummet vatten
2 l grovt rågmjöl

Rör ihop allt i en degbunke mjölet sist.
Låt blandningen stå (bunken väl övertäckt med t ex plastfilm) i rumsvärme i 24 - 36 timmar.

Tillsätt sedan
12 dl vetemjöl

Arbeta ihop degen mycket väl i bunken.
Tänk på att det här är enda gången man bearbetar degen.
Smörj två 2 liters avlånga brödformar.
Dela degen i 2 lika delar och lägg ner dom i formarna. Tryck till så att det blir tätt.
Nagga degen tätt.
Jäs i formarna 2-3 timmar.
Grädda på lägsta falsen i ugnen i 70 min.
Ta ut brödet ur formen och grädda ytterligare 10 min utan form.
Linda in det varma brödet mycket väl ( Jag brukar använda stora tjocka frotté handdukar som jag rullar in brödet i )
När bördet har svalnat så lägg in det i plastpåse till nästa dag. ( För att mogna)
Variant
Har du surdeg hemma kan du ta 2 dl surdeg i stället för fil eller yoghurt.
Använd 50 g jäst.
Låt degen jäsa i minst 5 timmar.
Upp