Rulltårta

Rulltårta är underskattat, man kan göra så mycket gott med detta enkla recept. Enkla "vanliga" rulltårtor med smak efter begär och goda bakelser.

3  ägg
1.5 dl strösocker
Vispa ägg och strösocker poröst.

2 msk mjölk
Tillsätt mjölk

2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Blanda vetemjöl och bakpulver och vänd ner det i smeten.

(strösocker till rullning)

UGN; 250 grader


Bred ut smeten på ett bakplåtspapper på en bakplåt.

Grädda, i cirka 5 minuter.

Sockra ett bakplåtspapper och stjälp upp kakan upp och ned. Bred på önskad fyllning ex sylt o bär.

Lossa försiktigt bakplåtspappret från tårtbotten och rulla ihop tårtan hårt.
Skär upp i bitar!

CHOKLADRULLTÅRTA

3  ägg
1.5 dl strösocker
Vispa ägg och strösocker poröst.

50 gr smör - smält!
2 msk mjölk
Tillsätt mjölk och smör

1,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 dl kakao
Blanda vetemjöl och bakpulver och vänd ner det i smeten.

(strösocker till rullning)

UGN; 250 grader

Se tillvägagångssättet ovan...

TIPS! ag brukar fylla denna chokladrulltårta med ett tunt lager hallonsylt eller rårörda och sockrade hallon och fylla med chokladpudding. Jag skär upp i bitar och spritsar grädde på och garnerar med hallon *S* Supergott. Ibland byter jag ut hallon mot mosad banan.

Tårtor/kakor | | 3 kommentarer |

Lemon Curd

Jag blev inspirerad igår att göra en jorgubbstårta med lemon curd *S* Jag vill dock göra jordgubbstårtan på mitt sätt (så klart!)

Här är ett recept på Lemon Curd;

3 st citroner
1.5 dl strösocker
50 g smör
2 msk majsstärkelse
2 st ägg
2 st äggulor

(Lemon Curd receptet är från Leila Lindholm och boken "Leila Bakar")
Tårtor/kakor | | Kommentera |

Göra egen kola

 100 g smör
 2 dl vispgrädde
 3 dl strösocker
 1 dl ljus sirap
 1 tsk vaniljsocker

Smakförslag;

Apelsinkola:
 2 st apelsiner, rivet skal
 1 st citron, rivet skal
Pistagekola:
 1 dl hackade, rostade pistagenötter
Chokladkola:
2 msk kakao
Limekola:
2 st lime, rivet skal

Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull.

Rör ned vispgrädde, strösocker, sirap och vaniljsocker och låt koka utan lock cirka 15-30 minuter. Rör om då och då.

 Gör ett kulprov för att veta när smeten är färdig. Rör ned valfri smaksättning  eller behåll kolan naturell. Häll upp kolan på en oljad plåt. Låt svalna.

Klipp i bitar och slå in kolan i smörpapper, förvara kallt.

Upp