Vit Ch.moussetårta by Kicki

Vit Chokladmoussetårta med exotiska frukter


Botten:

400 g mandelmassa

4 ägg

4 msk kakao

Smör till formen


Mousse:

300g vit blockchoklad

6dl vispgrädde

4 äggulor

  

Garnering och servering:

Mörk riven choklad. Exotiska frukter t ex pithaya, mango,

passionsfrukt, physsalis, allt efter eget tycke och smak.


Botten: Riv mandelmassan på den grova sidan av ett rivjärn.

Tillsätt äggen och till sist kakaon. Rör om. Häll smeten i en smord

form med löstagbar botten. Bred ut den ordentligt i kanterna.

Grädda kakan i 175 grader i ca 20 minuter.

Låt botten svalna men sitta kvar i formen.

Mousse: Smält chokladen i ett vattenbad. Rör om till den är slät och fin.

Låt chokladmassan svalna något. Tillsätt äggulorna en i taget under omrörning.

Vispa grädden och vänd ner den i chokladblandningen.

Häll chokladsmeten över mandelbottnen och frys i några timmar eller över natten.

Tag ut tårtan 30 min före servering. Riv över mörk choklad.

Servera tillsammans med uppskurna frukter.


Tårtor/kakor | | En kommentar |

Matbröd

Jag är SÅ sugen på att testa något nytt recept på matbröd! Jag har fått ett av Helena som jag än ej testat men hon säger att detta bröd är jättegott och ett tips till påskbordet.

Ugn: 200°



50g jäst

50g margarin

5 dl mjölk

Smula ner jästen i en degskål. Smält matfettet och tillsätt mjölken. Låt det bli fingervarmt. Häll spadet över jästen och rör om så att den löser sig.

1/2 dl brödsirap

1 1/2 tsk salt

2 tsk anis och fänkål

1/2 dl Fibrex
Tillsätt sirap, salt, kryddor och Fibrex. Rör om.


ca 12-13 dl lantbrödsmjöl 4 sädeslag
Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt jäsa under duk ca 30 minuter.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt. Dela degen i 2 lika stora bitar. Baka ut till två släta limpor. Lägg dem på bakpappersklädd plåt och låt jäsa under duk ca 30 minuter. Grädda bröden i nedre delen av ugnen ca 40-50 minuter. Det ska låta ihåligt om bröden är färdiggräddade. Låt bröden kallna på galler under bakduk. Går att frysa.

Bröd | | Kommentera |

Potatismjöl!

Potatismjöl är helt glutenfritt, gluten är ett protein som finns i de sädesslagen råg, vete, korn och havre. Potatismjöl innehåller inget gluten och därför kan du med fördel i många situationer ersätta mjöl från de fyra sädeslagen med potatismjöl.
Det som gör potatismjöl/stärkelse så användbart är att den kan binda vätskor. Det gör att det går att förändra olika produkters konsistens och struktur.

Hoppas "L" att du fick svar på din fråga :D
Upp