Leilas Godis

 ROCKY ROAD


600 g mörk kvalitetschoklad 70 %

Smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten).


2 påsar dumlekola
2 nävar mini marshmallows
3 dl salta jordnötter
1 dl skalade pistagenötter

Blanda samtliga ingredienser.

Fyll smeten i en plåt, cirka 3 cm tjock och låt stelna i kylskåp.

När kakan har stelnat, skär upp den i stänger.

Kul till Barnen | | En kommentar |

Marshmallowsfudge

3 dl strösocker
60 g smör
4 msk sirap
4 tsk kakaopulver
4 msk mjölk
1 dl minimarshmallows
trägaffel

1. Smält smöret försiktigt. Det får inte bli det minsta brunt. Häll i socker, sirap, kakaopulver och mjölk. Låt allt smälta under omrörning på svag värme.

2. Koka upp. Täck med lock och låt koka i 3 minuter. Koka sedan utan lock tills massan håller för ett kulprov. Häll en droppe i kallt vatten och rulla till en boll. Fungerar det är smeten klar. Koka annars en stund till.

3. Lyft av kastrullen och ställ den i en bunke med kallt vatten. Vispa in luft i massan med en trägaffel. Massan blir tjock och luftig och får en ljusare färg. Blanda ner marshmallows i massan. Dela de i mindre bitar. De smälter till hälften och ger en zebrarandig massa.

4. Häll ut massan på ett bakplåtspapper i en form med kanter. Låt massan vila tills den börjar stelna. Rita rutor med en oljad kniv. När massan stelnat helt kan den skäras i rutor. Förvara svalt i burk med lock. Lägg smörpapper mellan lagren.

Kul till Barnen | | Kommentera |

Tiramisu med Baileys

3.5 dl avsvalnat espressokaffe
2.5 dl Baileys Cream
2 paket à 200 g Savoiardikex
(Savoiardikex är långa smala söta kex från Italien)
2 st ägg
0.75 dl strösocker
500 g mascarpone
(En italiensk färskost med mjuk konsistens och mild, gräddig och något syrlig smak.)
2.5 tsk kakaopulver

1. Blanda kaffet med 1 3/4 dl Baileys i en grund skål.

2. Doppa kexen i vätskan. Låt dem ligga och dra på varje sida så pass länge att de blir fuktiga men inte uppblötta.

3. Lägg ett lager kex i botten på en 22 cm stor fyrkantig glasform.

4. Separera äggen men behåll bara en vita. Vispa de två äggulorna med sockret tills det är ljust och pösigt, tillsätt resten av Baileys och mascarponen och rör ihop till en mousseliknande kräm.

5. Vispa äggvitan tills den är tjock och skummande, det kan du göra för hand när det är så liten mängd.

6. Vänd ner äggvitan i mascarponekrämen och bred ut hälften av krämen ovanpå kexen.

7. Lägg på ännu ett lager fuktiga kex och bred ut resten av krämen ovanpå dem.

8. Täck formen med folie och låt den stå i kylskåpet över natten. När det är dags att servera den pressar du kakaopulvret genom en tesil och garnerar tiramisun. 

(Klicka på bilderna för större format!) 

 Savoiardikex    Mascarpone 

Upp