Tänk på detta då du bakar bröd!

Använd inte gammal jäst. Tillsätt inte för mycket jäst då tar jästesmaken över i brödet.

Degvätskan får inte vara för varm när du löser upp jästen. Då riskerar jästsvamparna att dö.
Hellre för sval än för varm degvätska. Det som händer då är bara att det tar längre tid för degen att jäsa men öka bara på jästiden.

Några exempel på brödkryddor är kummin och saffran, man kan även använda sig av soltorkade tomater, oliver m.m som smak i bröd, även lingon, banan, russin, solrosfrön, vallmofrön, linfrön, sesamfrön.

Jag kommer att publicera några enklare och lätta recept på bröd och även om surdegsbakning *LER*

Bakat och Klart! | | Kommentera |

Radiokaka

Radiokakan kallas även för iskaka och var poppis under 50- och 60-talen *LER*  Man behöver ingen ugn till detta bak!

2 ägg
3,3 dl  florsocker (=200 gr)
Vispa!

250 gr cocosfett - smält!
3-4 msk kakao
Häll i äggblandningen!

1 paket Mariekex

Klä en avlång bakform med bakplåtspapper och varva sedan smet och Mariekex .
Ställ kallt att stelna  i minst 3 timmar.

Skär upp i skivor och servera.

Radiokaka




Bakat och Klart! | | En kommentar |

Chokladrulle

3 st ägg

1,5 dl socker
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.

5 msk potatismjöl

1 msk vetemjöl

2 msk kakao

1 tsk bakpulver
Blanda potatismjöl, vetemjöl, kakao och bakpuver och sikta ner det i äggsmeten. Rör försiktigt och häll ut smeten i en bakplåtsklädd långpanna.

200 gram marshmallowfluff

3 st kiwi i bitar

3 dl konserverade mandarinklyftor
Bred ut marshmallowfluff över hela kakan och lägg på frukten.

 Mörk choklad -smält
Vit choklad - smält
Smält chokladen och ringla den över.

Sätt ugnen på 250 grader.
Grädda i 6-7 minuter.
Strö socker på en handduk (eller ett bakplåtspapper) och stjälp upp kakan på den.
 Obs! Kakan blir finare om man använder en handduk. Dra av pappret och låt svalna något.

chokladrulle med fluff
 

Upp