Barnens Tårta

Jordgubbstårta

8-10 bitar
En lättgjord sommartårta som kan förberedas och förvaras i frysen.




12-15 digestivekex
50 g Svenskt Smör
5 dl Kesella med vaniljsmak
3 dl Vispgrädde
2 dl jordgubbssylt samt färska jordgubbar till dekoration

Gör så här:
Krossa kexen och blanda med smält smör. Packa kaksmulorna i botten på en pajform med löstagbar botten och höga kanter. Bred ut kesellan över kaksmulorna. Vispa grädden. Värm sylten tills den smälter.
Blanda hälften av grädden med 1 dl avsvalnad sylt. Bred detta över kesellan. Ställ gärna kallt en stund. Bred sedan på resten av grädden och avsluta med sylten. Låt alltsammans stelna i kyl eller frys ordentligt. Är tårtan fryst är det lätt att skära snygga skivor som "smälter" direkt på tallriken till lagom ättemperatur. Jordgubbarna du dekorerar med ska inte in i frysen - dekorera med jordgubbarna vid servering, samt gärna lite citronmeliss.
Tårtor/kakor | | Kommentera |

Frasig Frukost

50 g jäst

4 dl fingervarmt vatten
Smula ner jästen i en degbunke. Häll över det fingervarma vattnet och rör om så att jästen löses upp. Klicka ner matfettet.

50 g rumsvarmt smör eller margarin

2 dl kesella

2 tsk salt

1 msk socker

ca 14 dl vetemjöl special

Tillsätt kesella, salt, socker och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt den jäsa under duk ca 30 minuter.

Stjälp upp degen på bakbordet och knåda den smidig på nytt, eventuellt med lite mera mjöl. Dela degen i ca 24 lika stora bitar. Forma runda bullar och rulla dem i lite mjöl.

Ställ bullarna på bakpappersklädd plåt och låt dem jäsa under duk ca 30 minuter.


Grädda bullarna mitt i ugnen ca 10-12 minuter eller tills de har fin färg och känns torra. Låt dem kallna på galler under duk. Bullarna går att frysa.



Ugn: 225°

Bröd | | Kommentera |

Brownies med apelsin

Ugn: 200°


2 ägg

1 1/2 dl socker

1 dl kesella 1%

Vispa ägg och socker pösigt och rör i kesella.

3 msk kakao

1 1/2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

Blanda kakao, vetemjöl och bakpulver och sikta ner i smeten

2 msk pressad apelsin

Rör i apelsinsaften. Häll smeten i en form med bakplåtspapper, 18 x 25 cm. Grädda i 10 minuter.

Topping: (valfritt)

vispad grädde

apelsinskivor

apelsinskal

Låt kakan svalna och skär den i rutor. Garnera med vispad grädde, apelsinbit och apelsinskal.
Upp