Elisabeths kaka

Här är ett mycket enkelt recept på en supergod kaka som min kollega Elisabeth bjöd på, så här hade hon gjort kakan med;

ca 4 äpplen
1 paket mjuk pepparkakmix (ex; kungsörnen)
smör/margarin

Skiva äpplet och lägg det över bottnet av en pajform, häll över pulvret från pepparkakemixen, jämnt över äppelskivorna.
Skiva lagomt tunna skivor av smöret/margarinet och sätt ett "täcke" på kakan.

Grädda enligt anvisningarna på pepparkakspaketet, ( ca 175 grader) till den fått en mörk gyllenbrun färg.

Detta serverades med en mycket fluffig vaniljkräm och det var jättegott!

ellis kaka

hmmm, jag undrar om det går att göra något liknande med någon annan mix *S*
Tårtor/kakor | | Kommentera |

Smörgåstårtebröd (botten)

50 gr jäst- Smula ner i en bunke

6 dl mjölk
3 msk olja
Värm olja o mjölk till 37 grader, häll lite i bunken och rör ut jästen.

1/2 tsk salt
2 tsk socker
ca 10 dl vetemjöl

Tillsätt resten av vätskan och övriga ingredienser, arbeta ihop degen blank och smidig, låt jäsa övertäckt ca 40 minuter.

Forma sedan brödet till en rund (önskad form) och sätt i en smord rund form (löstagbara kanter-form) ca 26 cm i diameter... Nagga brödet lätt! Låt jäsa ytterligare i ca 40 minuter.

Grädda på galler i nedre delen av ugnen i 250 grader ca 20 minuter, stäng av ugnsvärmen och låt "eftergräddas" i ca 20 minuter.
Bröd | | Kommentera |

Nyponbröd

6 Dl nyponsoppa - Vid baktillfället ska nyponsoppan vara 37 grader, nyponsoppa som ska kokas ihop måste kokas först (!) sedan låta svalna till 37 grader! 

50 Gr jäst - Lös jästen i en del av den ljumna nyponsoppan!

125 Gr kesella (1/2 burk)
2 Tsk salt
ca 16 Dl rågsikt

Tillsätt resten av nyponsoppan och övriga ingredienser, spar lite av mjölet till utbaket. Arbeta upp degen blank och smidig till det att den släpper från bunkens kanter. Strö över lite mjöl och låt jäsa till dubbel storlek, ca 30-45 minuter.

arbeta sedan degen på bakbordet och arbeta i resten av mjölet och forma små "frallor" , sätt dom på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.

(Jag brukar göra ett litet snitt i bullarna innan jag sätter in dom i ugnen men det påverkar GIVETVIS INTE smaken på något sätt *S*)

Grädda i 225 grader i mitten av ugnen, ca 10-12 minuter.
Upp