Chokladkaka (GI)

En "nyttig" chokladkaka! Dessa GI recept har jag själv inte testat, det var på begäran jag satte in dom och har fått dessa GI recept av min mamma och min väninna *S* Jag kommer definitivt att testa dom och hinner Ni före mig så hör av er och berätta vad Ni tyckte eller om ni har FLER bra GI recept!

1 dl dinkelmjöl
1 tsk bakpulver
0,5 dl kakao
3 ägg
1 dl råsocker
250 g kesella
50 g hackade valnötter
Rivet skal av apelsin eller lime
Glasyr
valnötter
100 g 70-procentig choklad

1. Blanda dinkelmjöl, cacao och bakpulver.

2. Vispa ägg och råsocker med elvispen.

3. Vänd ned mjölblandningen i äggblandningen och även kesellan.

4. Blanda ned de hackade nötterna. Ev. rivet skal av apelsin eller lime.

5. Glasyr: Smält chokladen i micro eller i vattenbad. Strö över nötter

6. Ugn 150 grader i 30 minuter.

7. Låt kakan svalna innan glasyren läggs på.

GI | | En kommentar |

Surdeg

Jag älskar att baka bröd av alla de slag! Jag fick en kommentar att det inte fanns GI recept på min blogg och det stämmer nog *skäms* FÖRUTOM surdegsrecepten som ju är GI som tusan men här får ni en till! Jag älskar surdegsbröd, MUMS! Det enda de kräver är lite tid *S*! Det finns nu även en kategori som heter just ; GI

Surdeg:
10 dl mjöl av fullkornsråg
5 dl ljummet vatten
Till matning:
3 dl kallt vatten
3 dl mjöl av fullkornsråg
Bröd:
1 sats surdeg
3 dl ljummet vatten
10 g jäst
6.5 dl mjöl av fullkornsråg
1 msk salt
2 tsk mald kummin

1. Dag 1: Gör surdegen. Lägg 550 gram mjöl i en bunke och slå på ljummet vatten (37 grader). Vispa kraftigt. Låt surdegen stå på varm plats över natten eller upp till tre dygn till den är mogen. Man får ofta prova sig fram för att se hur lång tid det tar för olika degar.

2. Dag 2: Mata degen. Tillsätt kallt vatten och mjöl i degen. Blanda noga. Ta ut cirka 1 deciliter deg och spara undan till en ny surdeg.

3. Dagen 3: Gör brödet. Häll det ljumma vattnet i en bunke och smula ner jästen. Rör runt så att jästen löses upp och arbeta in blandningen noga i degen tillsammans med mjöl, vatten, salt och kummin.

4. Degen ska vara kladdig. Sleva upp degen i två oljade och mjölade brödformar på 1.5 liter vardera. Låt jäsa under duk i 1.5 timme.

5. Värm ugnen till 175° och låt brödet fortsätta att jäsa medan ugnen blir varm. Grädda sedan bröden i 45-50 minuter. Limporna ska bli tunga och kompakta och spricka på ytan.

GI | | En kommentar |

Limpa med filmjölk (GI)

Kräver lite förberedning!

Till 2 bröd behöver du:
3.5 dl siktat dinkelmjöl
4 dl fullkornsdinkelmjöl
2 dl hela dinkelkorn
0.5 dl linfrö
1.5 dl sojamjöl
1.5 dl fiberhavregryn
1.5 tsk salt
1.5 msk bikarbonat
1 liter filmjölk
olja till formen
Eventuell smaksättning:
 1 dl hackade torkade aprikoser eller
1 dl hackad färsk spenat eller
1 dl hackade nötter

1. Blötlägg de hela dinkelkornen över natten, eller i 8 timmar. Häll av blötläggningsvattnet och låt dinkelkornen rinna av ordentligt.

2. Värm ugnen till 175°. Smörj formarna med olja.

3. Stöt linfröna i mortel. Blanda samman dinkelmjöl, linfrö, sojamjöl, havregryn, salt och bikarbonat i en stor bunke.

4. Rör ner filmjölken, lite i taget, till en jämn smet. Rör till sist ner dinkelkornen.

5. Häll smeten i bakformarna och grädda brödet på nedersta falsen i ugnen i 45-60 minuter. Lägg bakplåtspapper över efter halva gräddningstiden, så att brödet inte blir för mörkt och ytan för hård.

6. Låt brödet svalna under bakduk.

Upp