KOLA & FUDGE

Moccakola

3 dl vispgrädde
½ dl ljus sirap
3 dl socker
2 ½ msk snabbkaffe

Blanda allting i en tjockbottnad kastrull och koka tills den håller för kulprovet. Kan röra sig om en timma. Häll ut på bakplåtspapper och låt massan stelna. Skär i lagom stora bitar och förvara svalt.

Vaniljkola

2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
1 dl ljus sirap
2 msk glykos
100 gr smör

Smält smöret i en stor kastrull. Tillsätt alla övriga ingredienser. Koka till kulprovet är bra. Rör dock inte för mycket i kastrullen.
Häll upp på bakplåtar klädda med bakplåtspapper och låt svalna. Klipp sedan i önskad storlek och rulla in i smörpapper. Förvara torrt och svalt.

Fudge

5 dl mjölk
50 gr smör
1 tsk salt
2 msk vaniljsocker
1½ dl kakao
8 dl socker

Blanda mjölk, socker, salt och kakao i en stor tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt det koka kraftigt med omrörning till den håller för kulprovet. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt smör och vaniljsocker.
Rör ordentligt, gärna vispa, till smeten har svalnat och även tjocknat en smula. Häll upp i en bakplåtspappersklädd form och låt det stelna. När den sedan är kall så skär Du upp lagom stora bitar som sedan ska förvaras kallt.

Gräddkola

3 dl vispgrädde
½ dl ljus sirap
3 dl socker

Blanda allting i en tjockbottnad kastrull och koka tills den håller för kulprovet. Kan röra sig om en timma. Häll ut på bakplåtspapper och låt massan stelna. Skär i lagom stora bitar och förvara svalt.

Chokladkola

3 msk kakao
2 dl socker
2 dl ljus sirap
3 dl grädde

Blanda ingredienserna i en tjockbottnad kastrull och koka upp det för att sedan låta den koka på svag värme till kulprovet är bra. Häll upp i en bakplåtspappersklädd form och skär den när den har svalnat i lagom stora bitar.
julbaket | |
Upp