semla


semla

ca 15 bullar


100 gram margarin
3 dl mjölk
75 g jäst
0,5 tsk salt
1 dl socker
1 ägg
0,5 tsk hjorthornssalt (eller samma mängd BAKPULVER)
9-10 dl vetemjöl


Sätt ugnen på 225 grader. Smält margarinet och tillsätt mjölken. Smula ner jästen i degbunken och häll över mjölk-&margarinblandningen. Blanda!
 Blanda sedan i övriga ingredienser. Arbeta ihop till en slät deg.
Låt degen jäsa 10 minuter i degbunken.
 Knåda degen lite på mjölat bakbord. Dela den i ca 15 bitar.
 Rulla varje bit till en rund boll och lägg på en plåt. Låt jäsa under bakduk i 25-30 minuter.
Grädda i 5-10 minuter tills de får fin färg. Låt kallna.
Skär toppen på bullarna till små lock. Gröp ur bullarna och blanda det med mandelmassa och
rör sedan massan med lite mjölk eller grädde, så att konsistensen blir mjukare. Lägg det sedan i de urgröpta bullarna, med vispad grädde på och sen locket ovanpå.
Pudra lite florsocker över och du har en god semla.
Bakat och Klart! | |
#1 - - Mary:

mmm gimme gimme!

#2 - - matilda:

så gott!
men vad är det för speciellt med hjorthornssalt? går det att byta ut mot vanligt? (kanske dum fråga, men den som inget frågar får inget veta...)

#3 - - Millan:

NEJ byt inte mot salt! Hjorthornssalt är ett jäsmedel jämfört med bikarbonat och bakpulver :) Satte in i receptet att man kan byta det mot bakpulver, det blir ingen större samkförändring...

#4 - - Anna:

Godaste semelbullen jag smakat och bakat någonsin. Tack för receptet!

#5 - - Christina W:

Semlor...mums...gäller att försöka avstå

Upp