Vinnande ABELBITAR

25 g jäst
5 dl vatten
0,5 dl olja
1?2 tsk salt
8?10 dl matbrödsmjöl av vete
eller lantvetemjöl
3 dl vetekli

Gör så här:
1.
Smula sönder jästen och rör ut den i fingervarmt (+37 grader) vatten och oljan. Tillsätt salt, den minsta mängden mjöl samt vetekli. Arbeta degen ordentligt så att släpper skålen. Låt jäsa 1?1,5 timme till dubbel storlek.
2. Häll upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta den ett tag. Tillsätt eventuellt mer mjöl. Rulla degen i två längder och skär varje längd i 10 bitar. Lägg bitarna på en smord bakplåt och låt jäsa ca 30 minuter. Grädda i ugn i 250 grader ca 10?15 minuter.
3. Pensla bullarna med kallt vatten då de tas ur ugnen. Önskas hård bakskorpa ska bullarna svalna utan bakduk.


image93 (bild=länk)
Bröd | |
Upp