Brytbröd med Solroskärnor

 

100 gr Jäst
12 dl Vatten
1 dl Olivolja
1 1/2 tsk Salt
2 kg Lantvetemjöl
300 g Rostade solroskärnor

Att rosta solroskärnor själv går bra i torr stekpanna eller på plåt i 225 grader ugn. Det är inte svårt men kräver passning. Solroskärnorna ska bara bli gyllenbruna och inte brända.

Finfördela jästen i en bunke - helst köksmaskin för det blir en stor deg. Ljumma vattnet till 37 grader. Häll lite över jästen och rör tills jästen har löst sig. Tillsätt resten av vattnet, oljan och saltet. Häll i det mesta av mjölet och solroskärnorna. Arbeta till en smidig deg. Tillsätt mer mjöl om det behövs, spara resten till utbakning. Jäsunder duk i ca 40 minuter. Arbeta samma degen och ta upp den på mjölat bord. Dela den i lika många delar som det ska bli bröd. Forma 16-18 avlånga bullar som är spetsiga i ändarna. Lägg på plåtar, en i mitten och två på sidorna, som pekar åt varsitt håll. Lägg nästa tre bullar på samma vis lite ovanpå de föregående och fortsätt på samma vis med resten. Sätt ugnen på 250 grader. Låt bröden jäsa medan ugnen värms och grädda på andra falsen nedifrån 20-25 minuter.

Bröd | |
Upp