Bulliga tips!

Det är mycket bulla nu, men det är gott med nybakade bullar o kall mjölk *S* Lite tips!?

Bullar, det hörs på namnet, de ska ha en mjuk, rund, saftig känsla i munnen. Grunden är en vetebrödsdeg. Till skillnad från en matbrödsdeg är den söt och innehåller mer fett. Det gör degen tyngre och därför är det bra om du kan ge jäsningen lite hjälp på traven. Ge den fingervarm degvätska och ett varmt, ombonat ställe att jäsa på. Att ha rätt mängd fett i en vetebrödsdeg är viktigt. Den som snålar på fettet får en torr bulle. Den som går till överdrift får en deg som tar lång tid på sig att jäsa och ut ur ugnen kommer kompakta, lite satta bullar, inte alls så där pösiga som vi vill ha dem. I vetebrödsdegen är ett fast fett som smör att föredra. Det ökar volymen, ger smak, saftighet och mjuk konsistens.

 För mycket mjöl får tråkiga konsekvenser för brödet eller bullarna - det blir stenhårt. För lite mjöl ger en otroligt kladdig deg. Mät mjölet luftigt i ett litermått utan att packa det hårt. Eller väg det.

Det viktigaste med degvätska är att den inte får vara för varm. Bakar du med färsk jäst kan degspadet vara allt från kallt kranvatten, ca +10°C till fingervarmt +37°C, men inte mer för då dör jästsvamparna. Följden blir små kompakta betongbröd.

Ju större bröd desto längre ner i ugnen ska plåten placeras.



Brödet är klart när det är vackert brunt och det blir ett dovt, ihåligt ljud när du knackar i botten.
Tips & Trix | |
Upp