Danskt Rågbröd


2 st
Ugn 200°

25 g jäst
2 msk salt
2 msk honung
2 dl filmjölk eller naturell yoghurt
1 l ljummet vatten
2 l grovt rågmjöl

Rör ihop allt i en degbunke mjölet sist.
Låt blandningen stå (bunken väl övertäckt med t ex plastfilm) i rumsvärme i 24 - 36 timmar.

Tillsätt sedan
12 dl vetemjöl

Arbeta ihop degen mycket väl i bunken.
Tänk på att det här är enda gången man bearbetar degen.
Smörj två 2 liters avlånga brödformar.
Dela degen i 2 lika delar och lägg ner dom i formarna. Tryck till så att det blir tätt.
Nagga degen tätt.
Jäs i formarna 2-3 timmar.
Grädda på lägsta falsen i ugnen i 70 min.
Ta ut brödet ur formen och grädda ytterligare 10 min utan form.
Linda in det varma brödet mycket väl ( Jag brukar använda stora tjocka frotté handdukar som jag rullar in brödet i )
När bördet har svalnat så lägg in det i plastpåse till nästa dag. ( För att mogna)
Variant
Har du surdeg hemma kan du ta 2 dl surdeg i stället för fil eller yoghurt.
Använd 50 g jäst.
Låt degen jäsa i minst 5 timmar.
Bröd | |
Upp