Surdeg

Jag älskar att baka bröd av alla de slag! Jag fick en kommentar att det inte fanns GI recept på min blogg och det stämmer nog *skäms* FÖRUTOM surdegsrecepten som ju är GI som tusan men här får ni en till! Jag älskar surdegsbröd, MUMS! Det enda de kräver är lite tid *S*! Det finns nu även en kategori som heter just ; GI

Surdeg:
10 dl mjöl av fullkornsråg
5 dl ljummet vatten
Till matning:
3 dl kallt vatten
3 dl mjöl av fullkornsråg
Bröd:
1 sats surdeg
3 dl ljummet vatten
10 g jäst
6.5 dl mjöl av fullkornsråg
1 msk salt
2 tsk mald kummin

1. Dag 1: Gör surdegen. Lägg 550 gram mjöl i en bunke och slå på ljummet vatten (37 grader). Vispa kraftigt. Låt surdegen stå på varm plats över natten eller upp till tre dygn till den är mogen. Man får ofta prova sig fram för att se hur lång tid det tar för olika degar.

2. Dag 2: Mata degen. Tillsätt kallt vatten och mjöl i degen. Blanda noga. Ta ut cirka 1 deciliter deg och spara undan till en ny surdeg.

3. Dagen 3: Gör brödet. Häll det ljumma vattnet i en bunke och smula ner jästen. Rör runt så att jästen löses upp och arbeta in blandningen noga i degen tillsammans med mjöl, vatten, salt och kummin.

4. Degen ska vara kladdig. Sleva upp degen i två oljade och mjölade brödformar på 1.5 liter vardera. Låt jäsa under duk i 1.5 timme.

5. Värm ugnen till 175° och låt brödet fortsätta att jäsa medan ugnen blir varm. Grädda sedan bröden i 45-50 minuter. Limporna ska bli tunga och kompakta och spricka på ytan.

GI | |
#1 - - Marie:

Wow tackar - dessa 3 ska jag definitivt printa och testa =) Tack för tipset =)

Upp