Råglimpa
50g jäst
50g margarin5 dl filmjölk eller vatten
2 tsk salt
7 dl rågmjöl
5 dl vetemjöl
Om du vill göra ett surdegsbröd på det här receptet ersätter du 2,5 dl rågmjöl med 2,5 dl Mejeribolagets surdeg, som du redan har tillagat. Eftersom den färdiga surdegen redan innehåller 2 dl vatten från tillberedningen, skall du endast blanda i ca 3 dl fil eller vatten. Den färdiga surdegen innehåller dessutom 2,5-3 dl rågmjöl, därför behöver receptets mjölmängd minskas med 2,5-3 dl mjöl. Mängden jäst bör minskas till 25g. Vårt nya surdegsrecept blir så här:
25g jäst
2,5 dl surdeg
3 dl filmjölk eller vatten
2 tsk salt
4-4,5 dl rågmjöl
5 dl vetemjöl
Du kan också minska saltmängden till 1 tsk. Surdegen ger brödet fin konsistens och saftighet vilket gör att även matfettet kan minskas. I så fall skall mjölmängden minskas något.
Källa!